Bijdrage Statenvoorstel Uitvoering RMS Statenvergadering 19 april 2024

Voorzitter,

Vandaag wil de VVD-fractie samenvattend graag nog eens benadrukken dat het nieuwe Statenvoorstel voor de VVD een duidelijk verbetering is ten opzichte van het eerdere.

Tijdens de Commissievergadering refereerde de VVD in dit kader ondermeer aan: de structuur van 5 stappen, het verwerken van maatschappelijke input, échte Startprojecten, de volgtijdige uitrol van de fijnmazigheid, de aanpassing van Zero Emission voorwaarde en de beperking van de besteltijd van fijnmazigheid van 2 uur terug naar 1 uur. T.o.v. nu heeft men straks een grotere ‘window’ - van 6 tot 23 uur - om flexibel op de gewenste plaats van bestemming te komen, waar dat eerder met de vaste lijnen niet kon. Dát is een verbetering.

Er is wat de VVD-fractie betreft goed geluisterd naar geluiden uit de samenleving. Bijvoorbeeld: waar een vaste lijn toch nog echt wenselijk is. Maar ook naar marktpartijen. Tevens is er een begin van facilitering door het Rijk. Wij hopen dat deze duidelijke kwaliteitsverbeteringen nu tot meer draagvlak voor de RMS en de uitvoering daarvan zal leiden.

Wij zijn er blij mee, ook al wordt het aanmerkelijk duurder. De voorgestelde aanvullende budgettaire ruimte ís nodig, máár maakt qua omvang nog eens éxtra duidelijk dat scherp budget- en kostenbeheer op dit dossier onontbeerlijk zal zijn. Het gaat om omvangrijke bedragen….. Ieder jaar weer.

De gevraagde vervoerszekerheid van vaste lijnen en de fijnmazigheid maakt dat het OV beter wordt voor de Zeeuwen. Natuurlijk, het aantal vaste lijnen neemt af. Iets los laten wat je had – ook al werd het niet altijd goed benut - is moeilijk. Zeker als wat ervoor in de plaats komt nog niet helemaal vastomlijnd is. Dát moet nu concreet worden. Door flexibiliteit en fijnmazigheid wordt het beschikbare budget in ieder geval doelmatiger en doeltreffender ingezet dan een OV-systeem met enkel vaste buslijnen.

We vinden het voorts belangrijk dat we niet zomaar meer ‘wat pilots doen’ die eigenlijk maar deels voldoen aan wat we met de fijnmazigheid voor ogen hebben. Die tijd is voorbij. We doen slechts Startprojecten: dus kwalificerende, échte RMS-projecten. Géén rapporten meer is de Commissie die Zeeuwen enkel bang maken, maar niet van toepassing zijn op wat we in Zeeland gaan doen.

De VVD-fractie dankt GS voor de constructieve houding ten aanzien van de eerdere suggesties die we in onze technische vragen meegaven of in de bijdrage in de Commissie. In het bijzonder rond het opvragen van trackrecords van inschrijvers in het kader van andere concessies, aan tijdige communicatie rond rittenuitval (als suggestie ten aanzien van het Programma van Eisen), het bevragen van twee andere Bergse scholen dan enkel ‘t Rijks, de afwikkeling van provinciegrenzen overschrijdende flextaxi-ritten en het toekomstig voorstel rond de Governance van de Mobiliteitscentrale Zeeland.

Wel houdt de VVD-fractie zorg bij de beheersing door de Provincie van de financiële gevolgen van de wendwaarheid en het binnen de bandbreedte houden van mutaties waarvoor de Provincie als opbrengstverantwoordelijke aan de lat staat.

Ten aanzien van onze suggesties m.b.t. de door GS voorgestelde kwartaalrapportages proefde de VVD-fractie een bereidwillige houding in onze discussie in de Commissie. Dank daarvoor. De VVD stelt met waardering vast dat GS met kwartaalrapportages Provinciale Staten nauw betrokken wil houden bij de ontwikkelingen en de leerpunten die worden opgedaan in de opbouw en uitvoering van de Regionale Mobiliteitsstrategie.

Echter met betrekking tot het daarop betrekking hebbende tweede onderdeel van het dictum voelt de VVD-fractie de behoefte GS nader mee te geven in ieder geval aandacht te hebben voor een aantal specifieke thema’s en onderwerpen in deze rapportage. Dit om als PS bij dit operationeel en financieel zwaarwegende dossier onze kaderstellende en controleren taak goed te kunnen blijven vervullen. Daarom heeft de VVD-fractie een motie ingediend. Ik verzoek de Voorzitter hierbij de motie onderdeel van de beraadslaging te maken.

Met deze motie wil de VVD-fractie de in de motie genoemde thema’s en onderwerpen verankeren en borgen dat indien er in een bepaald kwartaal op die thema’s relevante ontwikkelingen zijn, deze worden gerapporteerd.

De VVD fractie kan instemmen met het voorliggende voorstel.