VVD Tweede Kamerleden onder de indruk van Zeeuwse bedrijven

//VVD Tweede Kamerleden onder de indruk van Zeeuwse bedrijven

VVD Tweede Kamerleden onder de indruk van Zeeuwse bedrijven

“Prachtig om te zien dat Zeeuwse bedrijven door hun innovatieve bedrijfsvoering zo’n grote rol spelen op wereldniveau”, aldus Helma Lodders. Woensdag 1 maart stond voor VVD Tweede Kamerleden André Bosman en Helma Lodders in het teken van bedrijfsbezoeken aan Zeeland. André Bosman, woonachtig in Zeeland, en Helma Lodders als woordvoerder landbouw die alle provincies aandoet om input te halen en mee te nemen voor een nieuwe periode.
In Kruiningen brachten de twee politici een bezoek aan familiebedrijf Wiskerke Onions BV, het grootste uienbedrijf van de wereld. Bosman: “Mooi hoe het bedrijf CO2 bespaart door optimaal gebruik van de Vlissingse haven.” Bij Wiskerke werden de politici geïnformeerd over de kracht van de uiensector, hun rol in de keten en hun afzetmarkten. “Nederland is de tweede voedselexporteur van de wereld. En als het gaat om de ui zelfs nummer 1. Daar mogen we hartstikke trots op zijn. Helemaal als je je realiseert dat we qua oppervlak het 135e land ter wereld zijn”, vertelt Lodders. “Maar dit kan alleen als ondernemers de kans krijgen te ondernemen en als regelgeving ondernemers niet in de weg zit”, vervolgt de landbouwwoordvoerder haar verhaal.
De groep, waaronder ook gemeentelijke en provinciale VVD-bestuurders, vervolgde haar reis naar Krabbendijke. Bij Fruvo BV wordt hardfruit van het eigen teeltbedrijf Vogelaar Fruitcultures en andere telers gekoeld, gesorteerd, verpakt en afgezet in binnen- en buitenland. Het bedrijf heeft onlangs een Biobased Voucher ontvangen van de Provincie Zeeland om een haalbaarheidsstudie te doen naar de mogelijkheid van monovergisting van fruitresten voor energieopwekking en bodemverbetering. “Hier word ik echt enthousiast van. Goed dat bedrijven eigen initiatief nemen om restproducten om te zetten in energie. Zo werken we aan een duurzamer Nederland voor onze kinderen”, zegt Bosman.
Lodders maakt voor de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart aanstaande een tour door Nederland. Ze bezoekt in alle provincies agrarische en aanverwante bedrijven. “In mijn werk probeer ik zo vaak mogelijk bedrijven te bezoeken. Nu ben ik in de gelegenheid om drie weken achter elkaar met ondernemers in gesprek te gaan over alles wat hen bezighoudt, waar zij kansen zien, of juist belemmeringen. Deze informatie is ontzettend bruikbaar voor een komende periode”, zegt Lodders. In haar tour door Zeeland vergezelt André Bosman haar.

De komende periode wil de VVD inzetten op een (Europees) landbouwbeleid waarbij we onze hoogproductieve, innovatieve en efficiënte land- en tuinbouw als voorbeeld stellen en waarbij voedselzekerheid en voedselveiligheid belangrijke onderdelen zijn. “Daarnaast zou ik graag het mestbeleid op de schop nemen waarbij we de nadruk moeten leggen op het herwinnen van waardevolle grondstoffen, innovatieve oplossingen en mestverwerking. Tot slot is een goed functionerende, efficiënte NVWA van belang voor onze concurrentiepositie”, aldus Helma Lodders.
Benieuwd waar de Kamerleden nog meer zullen zijn de komende periode? Volg hen op Facebooken Twitter!

Door | 2017-05-17T20:47:57+00:00 08-03-2017|

Fractiemedewerker VVD statenfractie