Afscheid van de Zeeuwse VVD

//Afscheid van de Zeeuwse VVD

Afscheid van de Zeeuwse VVD

Liberale vrienden,

Allereerst van harte gefeliciteerd met de oprichting van De Zeeuwse VVD!

Met pijn in het hart heb ik me moeten afmelden voor deze bijzondere avond – het sturen van deze boodschap heb ik tot het laatste moment uitgesteld, in de hoop er toch bij te kunnen zijn – maar helaas zijn de neveneffecten van mijn 4e chemo gisteren dusdanig dat het niet verantwoord is om op en neer te reizen om dit heuglijke moment mee te maken. Niet gesomberd, naast mijn Zeeuwse roots hebben de afgelopen 8 jaar me in die zin tot ‘echte’ Zeeuw gemaakt: ik worstel, maar zal bovenkomen. Ik kan er dan wel niet bij zijn vanavond bij dit prachtige moment, maar vier het in gedachten met jullie mee. De toekomst is wat telt.

Dit proces, wat ik samen met het oude KC bestuur heb mogen inzetten, was verre van makkelijk, en de aanloop naar dit heuglijke moment van Zeeuwse eenwording-in-verscheidenheid was kort – te kort misschien om eenieder te laten meegroeien in de nieuwe koers die de Algemene Vergadering van de VVD heeft uitgezet. Maar toch geloof ik met hart en ziel dat dit de goede koers is om onze VVD te laten floreren als brede volkspartij in de hedendaagse netwerksamenleving.

Met heel veel belangstelling heb ik de afgelopen 3 maanden – sinds ik mij moest terugtrekken uit het interim-bestuur – de laatste stappen in de totstandkoming van De Zeeuwse VVD gevolgd. Wat een werk is er verzet, zowel door mijn gewaardeerde collega’s van het interim-bestuur als door de vele vrijwilligers binnen de afdelingen. Hulde aan eenieder, het blijft tenslotte vrijwilligerswerk en uit ervaring weet ik hoe lastig het is om dit soort gevoelige processen aan te moeten sturen. Ik ben er van overtuigd dat jullie de juiste koers hebben gevonden, en de samenstelling van het voorgestelde bestuur vervult me met trots – wat fantastisch dat De Zeeuwse VVD door zulke loyale, ervaren en bezielde kanjers wordt gedragen! Kees, voor jouw team, maar jou in het bijzonder: veel succes en wijsheid – en vooral plezier! – gewenst.

In de afgelopen 7,5 jaar in het KC bestuur heb ik de Zeeuwse VVD van alle kanten leren kennen. Met alle hoogte- en dieptepunten die nu eenmaal inherent zijn aan een dynamisch, gevarieerd en liberaal gezelschap als dit. Soms van persoonlijke aard – het plotse verlies van gewaardeerde liberale vrienden – en soms van politieke of procedurele aard – de lastige processen waarin keuzes altijd een tweesnijdend zwaard zijn. Daar wil ik niet te lang bij stil staan. Want wat overheerst is toch vooral de herinnering aan de vele mooie momenten – de mooie, geslaagde en vooral gezellige campagnes, de politieke successen van onze vertegenwoordigers, de verkiezingsuitslagen, de enorme inzet van mensen die het ‘alleen maar’ voor de club doen, de warme contacten, de persoonlijke band die ik met velen van jullie heb opgebouwd.

Dat laatste maakt mijn formele afscheid van jullie allen – en ik kan er niet eens bij zijn! – echt bitterzoet.

Ik heb me de afgelopen jaren met ziel en zaligheid voor onze club ingezet, en ben er dan ook echt trots op dat De Zeeuwse VVD er zo fantastisch voor staat. Het was de inspanning meer dan waard. Natuurlijk was ik er graag bij geweest vanavond. Maar het is ‘maar’ een formeel afscheid van een functie, die uiteindelijk ook niet meer is dan dat. Het gaat om de mensen die de club dragen. Ik neem afscheid van de functie, maar niet van jullie allen persoonlijk.

Want sinds de verpletterende diagnose half maart heb ik een beloning ontvangen waar ik niet op had durven rekenen, en die meer waard is dan een formeel afscheid. In de vorm van een overweldigende hoeveelheid bloemen, kaartjes, telefoontjes, mailtjes, appjes en facebookberichten. Jullie hebben geen idee hoeveel dat voor me betekent. Uiteindelijk is dat het, waar het ook vanavond om draait: mensen zijn belangrijker dan functies, en de Zeeuwse VVD is een verzameling prachtige, fijne mensen. Ik kijk er naar uit om over een jaartje of wat weer eens in jullie netwerk te mogen vertoeven. Het ga jullie allen bijzonder goed, en tot snel!

Annemieke Stallaert
22 juni 2016